The class is organized as a block course, with lectures in the morning followed by practical work in the laboratory as well as bioinformatics analyses. During lectures, students will get an overview of biochemical, molecular biological and genetic methods as well as basic bioinformatics skills necessary to approach microbial physiology and to develop biotechnological applications. Students will be introduced to theoretical physiological and metabolic concepts as well as biotechnological application of enzymes and microbes. The lecture will convey basic bioinformatics skills for cloning of genes, prediction of gene function, phylogenetic comparisons. In the practical course, students will perform own projects on topics of scientific interest to the MEB group and will work on novel scientific questions as a small team. Starting with a general overview of physiology, methods and bioinformatics, students will learn state of the art biochemical, molecular biological and genetic methods, advanced phys-iological, biotechnological concepts as well as basic bioinformatics approaches.

Der Kurs Aquatische Mikrobiologie vermittelt die Grundlagen mikrobieller Prozesse in aquatischen Systemen wie Seen, Flüsse und dem Meer. Weiterhin werden technische Systeme wie Kläranlagen oder bioelektrische Systeme behandelt. Das Wissen wird in Übungen und mittels Seminarvorträgen vertieft.

Die Exkursion gibt einen Einblick in die Trinkwasserproduktion im Wasserwerk Styrum, Mülheim. Die Exkursion findet in Präsenz statt. Erforderlich ist die persönliche Teilnahme, die am Standort erfasst wird und die Abgabe eines Protokolls von 1-2 Seiten. Hier sollte der Aufbereitungsprozess ausführlich dargestellt werden. 

Die Studierenden sollen das Wesen und die Bedeutung der Biochemie verstehen. Es soll eine Kenntnis für zelluläre/molekulare Details (unter Bezug auf chemische Reaktionen) biochemischer Vorgänge entstehen, wobei die Dynamik biochemischer Prozesse (Fließgleichgewichte und Energiebedarf) erkennbar werden soll.

Molekularbiologie

VO, 2 SWS

Di 14 - 16

(4. FS) Wasser B.Sc.

Die Studierenden sollen grundlegende Kenntnisse zur Molekularbiologie erhalten und einen Eindruck über moderne Methoden der Molekularbiologie gewinnen.


The students will get an overview of the use of living systems (i.e. microbial communities, microorganisms or biological molecules such as enzymes) for the production of relevant sub-stances and process optimization for human benefit. Starting with a general overview of biotechnological applications and significance, classical fermentations in food industries, special production strains, biocatalysis by enzymes as well as environmental biotechnology will be discussed.